Με σκοπό την ενημέρωση των Λευκαδιτών για τις απόψεις και πολιτικές των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειάρχων, τοπικών και περιφερειακών συμβούλων, διεξάγουμε συνεντεύξεις με όλους τους συνδυασμούς των εκλογών.
Σήμερα συνομιλούμε με το Φίλιππο Βουκελάτο, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Ιονίων Νήσων του συνδυασμού “Μένουμε Ιόνιο” με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που θεωρείτε τις εκλογές του 2023 εξαιρετικάα σημαντικές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;
Η Περιφέρεια είναι η δομή που μπορεί υποστηρίξει αποτελεσματικά την περιφερειακή ανάπτυξη. Στα Ιόνια Νησιά, παρόλο που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρώπης, η περιφέρειά μας ως νησιωτική, χαρακτηρίζεται από σοβαρά προβλήματα συνοχής.
Η εμπλοκή των φορέων της Περιφέρειας είναι καίριας σημασίας, για ευρύτερα θέματα που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών της. Από τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι θέματα που αφορούν την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Είναι προφανές, πως για να πετύχει τους στόχους της, χρειάζεται σύγχρονες διοικητικές δομές και εργαλεία διοίκησης, προσαρμοσμένα στις ιδιομορφίες της νησιωτικότητας. Χρέος λοιπόν δικό μας είναι, να στηρίξουμε το θεσμό και χρέος του θεσμού να σκύψει στα προβλήματά μας και να δώσει την αναπτυξιακή προοπτική που αξίζει ο τόπος.
Ποια είναι τα 5 σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν το Νομό Λευκάδας;
1. Προβλήματα που αφορούν στη ρύθμιση των ζωνών δόμησης, τη χωρική ανάπλαση, το οδικό δίκτυο και το κυκλοφοριακό.
2. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο, κεντρικό σχέδιο, που να αφορά στη περιβαλλοντική διαχείριση για τα νησιά του Ιονίου.
3. Απουσιάζει επίσης ο κεντρικός σχεδιασμός, σε ότι αφορά την στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξης, που θα ικανοποιεί τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.
4. Προβλήματα που αφορούν στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και συνοχή.
5. Φαινόμενα παρακμής και υπανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα.
Ποιες λύσεις προτείνετε εσείς στα παραπάνω προβλήματα (σύντομη ανάλυση)
1. Ζητήματα που αφορούν την ρύθμιση των ζωνών δόμησης, τη χωρική ανάπλαση, το οδικό δίκτυο, το κυκλοφοριακό:
Ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης σε όποιες περιοχές υπάρχουν εκκρεμότητες, σύνταξη μελέτης για την αποτύπωση του κυκλοφοριακού φόρτου σε όλο το νησί, καθόλη τη διάρκεια του έτους, έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο, κατασκευή παρακάμψεων σε οικισμούς που παρουσιάζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
2. Σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης:
Καθορισμός των απαιτήσεων και παροχή καθοδήγησης από την πλευρά της Π.Ι.Ν. για τη θέσπιση, εφαρμογή, διατήρηση, ανασκόπηση και βελτίωση ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.
3. Σχεδιασμός τουριστικής στρατηγικής, που να ικανοποιεί τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα:
Η ισχυροποίηση της ταυτότητας του Τουρισμού, αναμφίβολα προϋποθέτει την δυναμική ανάπτυξη του Πολιτισμού, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λευκάδας, πραγματώνοντας μια στρατηγική που θα μπορούσε να συνοψίζεται στο τρίπτυχο «περιβάλλον, πολιτισμός, ανάπτυξη».
Συγκεκριμένα, μια σοβαρή προσπάθεια προβολής, θα μπορούσε να έχει ως κεντρική ιδέα την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, του φιλικού περιβάλλοντος, της απλότητας, αλλά και των ξεχωριστών πτυχών που συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής μοναδικής, που έχει την ικανότητα να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στον επισκέπτη της. Αυτή η μοναδικότητα περιλαμβάνει ”γεύσεις, αρώματα, ήχους, μυρωδιές, αγγίγματα και βλέμματα”…που προκαλούν τον επισκέπτη δώδεκα μήνες τον χρόνο να ταξιδέψει στον πολιτισμό, να αφουγκραστεί τον τρόπο ζωής, να βυθιστεί στο απέραντο γαλάζιο, να απολαύσει τοπία μοναδικά, να την εξερευνήσει σε όλο της το βάθος, με όλες του τις αισθήσεις.
4. Προβλήματα που αφορούν στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και συνοχή.
Κατασκευή λιμένα στη Νότια Λευκάδα, για την ενδοπεριφερειακή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας.
5. Κίνητρα στον πρωτογενή τομέα:
Για αγροτικές περιοχές, με μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων, επιδότηση του συνόλου του κόστους μετεγκατάστασης και έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, για όσους μετακομίσουν μόνιμα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στο τόπο καταγωγής τους.
Ποια είναι η γνώμης σας για τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και ποιες προτάσεις έχετε για τη βελτίωσή της;
Η απαξίωση και η υποβάθμιση των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, είναι ένα ζήτημα που για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί τη συνεργασία της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να προκύψουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου τελικά κριθεί απαραίτητο.
Ποια είναι η πολιτική ατμόσφαιρα που έχετε λάβει ως τώρα με την επαφή σας με το εκλογικό σώμα; Και ποια η ατμόσφαιρα από τους νέους ψηφοφόρους του Νομού Λευκάδας;
Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, έχουν κουράσει τους πολίτες. Η συγκυρία είναι κακή και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Υπάρχει απογοήτευση, ο κόσμος δύσκολα πλέον δείχνει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Η νεολαία, σπάνια συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές διεργασίες.
Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες σκέψεις σας, που θεωρείτε ότι θα ενδιέφεραν τους συμπολίτες σας στη Λευκάδα και γενικότερα τα Ιόνια Νησιά
Τα Ιόνια νησιά διαθέτουν ένα θεόρατο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο και έναν πλούτο ανθρώπων που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης. Το πρότυπο αυτό θα είναι πρώτα από όλα ένας τόπος ευημερίας και χαράς για τους κατοίκους του και μετά για τους επισκέπτες. Το φυσικό τοπίο, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, τα μνημεία, τα τοπόσημα, η κοινή ιστορία και ιδιοσυγκρασία, μπορούν να υποσχεθούν πολλά!
Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους άνδρες και στις γυναίκες του Νομού Λευκάδας;
Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε νησί του Ιονίου και όλα μαζί, μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης, με την ορθή σημασία της λέξης ανάπτυξη, που να προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ασφάλειά τους, κυρίως σε θέματα περίθαλψης και υγείας. Χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά για το Ιόνιο, να διεκδικήσουμε για το Ιόνιο, γιατί αγαπάμε το Ιόνιο. Η Περιφέρεια ως δομή, είναι κυρίως πεδίο προσφοράς.