Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή και στο Μεγανήσι, στις 7-5-2023, της ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελούταν από στελέχη του κόμματος και βεβαίως τους Ασπασία Καρφάκη και Σταύρο Γρηγόρη, ως υποψηφίους βουλευτές για το νομό Λευκάδας.
Ο γιατρός Σταύρος Γρηγόρης, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος κι ενθουσιασμένος, από την αποδοχή των θέσεων τόσο του κόμματος γενικά, όσο και του ιδίου σε προσωπικό επίπεδο.
Στις συναντήσεις στα σπίτια , στα δρομάκια και τις αυλές των όμορφων χωριών του νησιού, Σπαρτοχώρι , Κατωμέρι και Βαθύ, ένοιωσε την αγάπη του κόσμου, άκουσε τα προβλήματα τους και μέσα από τις ψυχές και τα μάτια τους, κατάλαβε και σ αυτό το μέρος νομού μας, αυτό που ακούγεται σ όλα τα νησιά μας, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ως εδώ. Δεν πάει άλλο…» , «πρέπει να φύγουν»…
Τα προβλήματα που άκουσε να του λένε οι πολίτες του νησιού, είναι σχεδόν πανομοιότυπα, μ όσα ακούστηκαν στις ως τώρα περιοδείες:
Αφαίμαξη του εισοδήματος όπου το μηνιάτικο δεν φτάνει ούτε για μισό μήνα μέσα από τις υπέρογκες αυξήσεις τιμών, σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα, υπερφορολόγηση της χαμηλής και μεσαίας τάξης (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ), διάλυση του ΕΣΥ, υποκλοπές, αισχροκέρδεια, μεταβίβαση πλούτου προς τους πιο πλούσιους, μονομέρεια στην πληροφόρηση και βέβαια η κλασική πλέον περίπτωση με τη ξαφνική επιθυμία του Μητσοτάκη και του κ Καββαδα, να αποκτήσει ιδιοκτησίες το Δημόσιο, υφαρπάζοντας, μέσω του νόμου για τα δασικά και την κατά παρέκκλιση δόμηση, τις περιουσίες του απλού κόσμου!
Στην ομιλία του στο Βαθύ για τα προβλήματα του νομού μας, εστιάστηκε στα εξής:
Α) Στην αναγνώριση κυριότητας του Δημοσίου, με το νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη που ψήφισε κι ο Θανάσης Καββαδας , επι δασικών εκτάσεων. Τόνισε ότι ουδέποτε το Ελληνικό κράτος είχε περιουσία στα Ιόνια Νησιά, αφού η γη μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, ηταν είτε κοινοτική είτε ιδιωτική, καθεστώς που έκτοτε καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ν αλλάξει. Κι όμως ο Μητσοτακισμός το έπραξε κι αυτό, αρπάζοντας τις περιουσίες του κόσμου.
Δεσμεύτηκε δε ότι αν ο λαός της Λευκάδας, τον εκλέξει βουλευτή, θα φέρει άμεσα στη βουλή, τροποποίση του άρθρου 152 του νόμου, ώστε ν αναγνωρίζεται κυριότητα του Δημοσίου, μόνο επί δασικών εκτάσεων, όπου το ίδιο διαθέτει τίτλους. Συγχρόνως η τροποποίηση θα προβλέπει την αναγνώριση της χρησικτησίας ως τρόπο δικαιώματος του ιδιώτη όπως ίσχυε. Ο δε χαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.
Β. Στο νόμο για την κατά παρέκκλιση δόμηση, που επιδεινώνει την κατάσταση , με δεδομένο τον μικρό κλήρο ιδιοκτησίας στην Λευκάδα, όπου τόνισε ότι η διόρθωση και σ αυτό το θέμα θα γίνει μ επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων , μέσα στα πλαίσια ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού φιλικού προς το περιβάλλον αλλά και στα δικαιώματα των μικροϊδιοκτητών.
Γ) Το Νοσοκομείο: Αποκάλυψε τα ψέματα της πολιτικής της ΝΔ και της υποκρισίας του Θανάση Καββαδα, σχετικά με το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: Επι ΣΥΡΙΖΑ, , 2015-2019 το νοσοκομείο κατέληξε να έχει ένα θετικό ισοζύγιο 20 γιατρών απ΄ ότι παρέλαβε ως κυβέρνηση, παρα τα μνημόνια και τον περιορισμό των προσλήψεων με το περίφημο: «πέντε φεύγουν – ένας μπαίνει». Αντίθετα επι ΝΔ , παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Λευκάδας, για προσλήψεις ιατρών, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις , με την οικονομική βοήθεια λόγω κόβιντ, το ισοζύγιο των γιατρών είναι μόλις συν πέντε γιατροί. Επισήμανε δε ότι, αν λαμβάναμε υπ΄ όψη τις ανακοινώσεις του κ Καββαδα, έπρεπε σήμερα να έχουμε περισσότερους γιατρούς΄, απ΄ ότι ασθενείς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του ΕΣΥ.
Δ) Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Οι ενέργειες της κυβέρνησης ανέστειλαν την λειτουργία του, προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων , με αποτέλεσμα η Λευκάδα να μη βρίσκεται πλέον στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κτίριο που προβλεπόταν, να επισκευαστεί, ώστε να στεγαστεί το Πανεπιστημιακό Τμήμα, και είχε εξασφαλιστεί κονδύλιο 1.800.000€ γι αυτό το σκοπό, παραμένει σε τραγική κατάσταση, ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι έτοιμο το 2020. Αυτό ήταν το 4ετές επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε!!!
Δεσμεύτηκε για άμεση επαναφορά του Νόμου Γαβρόγλου που πέρασε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2018 και του σχεδιασμού που προέβλεπε:
- Την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Τμήματος ενταγμένου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- Την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιστορίας με το όνομα ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ και
- Την ίδρυση ΚΕΚ, κέντρου διετών σπουδών, ανωτέρων τεχνικών σπουδών , εντός του Πανεπιστημίου, με δωρεάν φοίτηση και παροχή βαθμού επαγγελματικών προσόντων 5.
- Στη συνέχεια και μετά από ερωτήσεις αναφέρθηκε και στην απαραίτητη ζεύξη του νησιού. Εξήγησε γιατί η προωθούμενη λύση είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας, λόγω της λαθεμένης όδευσης, του πολυέξοδου της υποθαλάσσιας σήραγγας, της ζημιάς στο περιβάλλον και την ακατάλληλη έξοδο της, εντός του αστικού πλέον ιστού, αφού η πρόταση αυτή είχε διαμορφωθεί προ 25ετίας. Συνεπώς θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση . δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα θα λύσει. Τόνισε ότι λύσεις άλλες υπάρχουν, χωρίς διόδια, δεν προτάθηκαν καν στο υπουργείο για εξέταση και απαιτούν λιγότερο χρόνο κατασκευής, κάτω του μισού από τα 7-8 χρόνια που θα χρειαστεί η προωθούμενη λύση, που στο τέλος της θα έχει κοστίσει πάρα πολλά λεφτά στον Λευκαδίτικο λαό. Χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν π.χ για την πραγματική βελτίωση του οδικού δικτύου στο νησί, που δυσκολεύεται πλέον ν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις χρήσης του, ειδικά την τουριστική περίοδο.
Ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποδοχή και υποσχέθηκε ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για τη νέα Αλλαγή, για το νέο Συμβόλαιο με τον λαό, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστεράς, που θα είναι αλλιώς.
Εκ του γραφείου τύπου
Του Υποψήφιου Βουλευτή Σταύρου Γρηγόρη




































