Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 200 γρ. προζύμι
- 650 γρ. νερό χλιαρό (όχι καυτό)
- 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό (περίπου το 20 γρ.)
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι από βραδύς και σε χλιαρό νερό διαλύουμε το προζύμι μας
- Το ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι στη λεκάνη που θα ζυμώσουμε το ψωμί. Όταν λέμε λίγο έτσι μια χουφτίτσα.
- Το ζυμώνουμε να ενσωματωθεί και το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος ιδίως το χειμώνα
- Το πρωί έχουμε το νερό χλιαρό και προσθέτουμε το αλάτι στο νερό να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη με το προζύμι και λίγο-λίγο νερό αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Θα ζυμώσουμε πολύ καλά το ψωμί περίπου το 25 λεπτά γιατί είναι μικρή η ποσότητά μας,
- Αν είναι στεγνή η ζύμη μας βρέχουμε τα χέρια και ζυμώνουμε
- Σημαντικό κομμάτι είναι το γαλάκτισμα που πριν το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό για να ζυμώνεται πιο εύκολα και η ζύμη μου να είναι ελαστική,
- Στο τέλος του ζυμώματος λαδώνουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγο. Θα είναι αφράτο το ζυμάρι μας και ελαστικό.
- Τώρα πασπαλίζουμε τον πάτο του σκεύους 6 με λίγο αλεύρι και τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε μπάλα.
- Σκεπάζουμε με ύφασμα βαμβακερό και κουβέρτα για να φουσκώσει. Θα πάρει χρόνο περίπου 6 ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία.
- Όταν είναι έτοιμο το ξαναζυμώνουμε και το πλάθουμε, λαδώνουμε ένα ταψί και το τοποθετούμε μέσα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το σκεπάζουμε πάλι να φουσκώσει περίπου 1 ώρα
- Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο και φουρνίζουμε το ψωμί. Πριν μπει στο φούρνο το τρυπάμε με ένα ξυλάκι και το βάζουμε να ψηθεί, στην κάτω σχάρα
- Προσέχουμε μην μας αρπάξει δεν ανοίγουμε το φούρνο για τουλάχιστον 40 λεπτά.
- Ψήνουμε το ψωμί στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
- Βλέπουμε για αν είναι ψημένο όταν το χτυπήσουμε ελαφρώς από κάτω και ο ήχος είναι κούφιος.
Επισημάνσεις
- Η ζύμη αποκτά ελαστικότητα όσο περισσότερο ζυμώνουμε.
- Η αναλογία αλευριού και νερού: Το ένα κιλό αλεύρι παίρνει 600-650 γραμμάρια νερό συνήθως, και προζύμι 200 γραμμάρια.
- Το νερό πρέπει να μην υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς.
- Για να δούμε ότι έχει γίνει το ψωμί και είναι έτοιμο για ψήσιμο, πιέζουμε ελαφρά το ζυμάρι με το χέρι μας. Αν το βαθούλωμα δεν επανέλθει σημαίνει ότι είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.