Παραμονή της Παναγιάς μας της Μεσοσπορίτισσας ή Πολυσπορίτισσας, 21 Νοέμβρη γιορτάζει η εκκλησία μας τα εσόδια της Μαρίας στο ναό ως παιδί ακόμα. Την πήγαν οι γονείς της που την αφιέρωσαν στο Θεό. Την εποχή αυτή οι σπορές και οι προμήθειες των νοικοκυριών ήταν μειωμένες. Γίνονταν ως προσφορά στη γη. Ήταν μια αναίμακτη θυσία για να δώσει καρπούς να επαρκέσουν για το υπόλοιπο του χρόνου. Αρκετές ονομασίες έχουν ανά την Ελλάδα όπως Πιλκούκια, μπόλια, μπουμπορέλια, κ.α.
Την παραμονή της γιορτής τα πήγαιναν στην εκκλησία για να ευλογηθούν. Μετά, ένα μέρος το έβραζαν στην κατσαρόλα και ήταν το φαγητό της ημέρας και τα υπόλοιπα τα σκόρπιζαν στα χωράφια τους.
Το έθιμο αυτό το συναντάμε και ανήμερα του Αγίου Ανδρέα για να αντρειωθούν τα σπαρτά τους.
Όλες οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το μαγειρείο για την επόμενη μέρα. Έβαζαν να μουλιάσουν τα όσπρια από βραδύς. Αν είχαν έλλειψη από κάποια, αντάλλασσαν με τη γειτόνισσα.

Υλικά
- Σιτάρι
- Μπιζέλια
- Άσπρα φασόλια
- Μαυρομάτικα φασόλια
- Κουκιά
- Λαθύρια
- Καλαμπόκι
- Ρεβίθια
- Φακές
- 1 κ.σ. αλάτι
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι
- 1 λεμόνι
(Από τα όσπρια μετράμε 1 μικρή κούπα από το καθένα, ώστε να συμπληρώσουμε μισό κιλό όλα μαζί.
Εκτέλεση
Από βραδύς μουλιάζουμε όλα τα όσπρια εκτός από τις φακές. Το πρωί τα πλένουμε, προσθέτουμε τις φακές και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να μαγειρευτούν. Από όταν θα πάρουν βράση τα αφήνουμε περίπου 3-4 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι, το προσθέτουμε στα όσπια και τα σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν ομοιόμορφα μέσα και έξω και να χυλώσουν.
Αν χρειαστούν νερό στο βράσιμο προσθέτουμε καυτό για να μη διακόψουμε το βρασμό. Όταν δούμε ότι έχουν βράση, προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, λάδι και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο ώστε να χυλώσουν. Προαιρετικός είναι ο χυμός λεμονιού.
Σημείωση: Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτά, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, παίρνουν 1-2 βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.