Μια συνταγή δικιά μου όπως και άλλες που έχει το βιβλίο μου. Η απλότητα της καθημερινότητας, η οικονομία με την υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα την κομψότητα και τη νοστιμιά. Θεωρώ λοιπόν πως η συνταγή για φιλέτο λαβράκι συνδυασμένο με λαχανικά είναι ίσως ιδανικό για ένα καλωσόρισμα φίλων. Δοκιμάστε το με λίγα υλικά για πρώτη φορά

Υλικά
- 1 λαβράκι περίπου 700 γραμμαρίων, φιλεταρισμένο από τον ψαρά και χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Εκτέλεση
- Όταν οι κολοκυθοανθοί είναι στην εποχή τους, τους μαζεύουμε το πρωί που είναι ολάνθηστα από τον κήπο μας. Αν δεν έχουμε κήπο τους βρίσκουμε στις λαϊκές ή μανάβικα. Διαλέγουμε τους μεγαλύτερους. Δε τους βάζουμε στο ψυγείο. Ή τους κρατάμε ανοιχτούς σε μπολ με νερό μα το άνθος προς τα έξω, ή τους πλένουμε με τρυφερότητα αφαιρώντας τον μίσχο που έχουν μέσα και είναι πορτοκαλί χρώμα, και το κοτσανάκι τους.
- Τοποθετούμε τον ένα ανθό μέσα στον άλλο. Και έτσι παραμένουν ανοιχτοί. Μην παραλείψετε να αφαιρέσετε τα φυλλαράκια τους.
- Κάνουμε ένα κουρκούτι και το βάζουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το έχουμε στον πάγκο μας. Γεμίζουμε το κάθε λουλούδι με ένα κομμάτι φιλέτου και το κλείνουμε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, ψήνουμε τους γεμιστούς κολοκυθανθούς, περνώντας από το κουρκούτι.
- Αφήνουμε το λάδι να κάψει και τους ρίχνουμε έναν-έναν σε καυτό λάδι σε δυο λεπτά όταν χρυσίσουν τους γυρνάμε από την άλλη. Ψήνουμε 2 λεπτά ακόμη και με τρυπητή κουτάλα τους ακουμπάμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Για το κουρκούτι:
Υλικά
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1 ανθρακούχο νερό, όσο πάρει
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 αβγό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κορν φλάουρ, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό. Χτυπάμε το κουρκούτι με το σύρμα ώστε να έχουμε έναν ωραίο, όχι πολύ σφιχτό χυλό. Ίσα που να τρέχει από το σύρμα μας.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.