Λαρδί είναι το λίπος από το οικόσιτο γουρουνάκι. Είναι εξαιρετικά γευστικό. Μια απόλυτα φυσική τροφή και πρώτη ύλη για σπιτικές συνταγές. Πάντα με μέτρο στην κατανάλωση του. Δε συγκρίνεται με τις μαργαρίνες και τα φθηνά λάδια που μεθοδευμένα μας πασάρουν. Η γαστρονομία θεωρεί ότ είναι απαραίτητο συστατικό για παραδοσιακές συνταγές, ώστε να έχουν την αυθεντική τους υφή και γεύση.

Υλικά
- 1 κιλό φρέσκο κομμάτι χοιρινού λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα του χοίρου
- 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Παίρνω ένα κιλό φρέσκο κομμάτι χοιρινό λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα του χοίρου.
- Το καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια μικρά όσο μπορούμε
- Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 1 κ.γ. αλάτι χονδρό. Σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην καεί και πάρει σκούρο χρώμα, το οποίο θα μυρίζει καμμένο. Το σωστό είναι να είναι διάφανο όταν είναι ζεστό και κάτασπρο όταν παγώσει και γίνει κρέμα
- Όταν μπει στην κατσαρόλα έχουμε μέτρια θερμοκρασία να πάρει βράση και χαμηλώνουμε αρκετά, χωρίς νερό σκέτο
- Ανακατεύουμε κάθε τόσο
- Όταν μαζευτεί το λίπος, το αφαιρούμε με τη βαθιά κουτάλα μας και το ρίχνουμε σε ένα βάζο, το οποίο θα αποθηκεύσουμε
- Συνεχίζουμε για όσο βγάζει λίπος
- Τέλος, θα μείνουν τα τσιγαρίδια τα οποία πρέπει να γίνουν τραγανά και χρυσορόδινα
- Σουρώνουμε όλο το λίπος
- Το λίπος μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για διάφορα φαγητά όπως ομελέτες, πίτες, όσπρια, λαχανικά ριζότα, κλπ.
Σημείωση: «Τσιγαρίδες» ονομάζουμε τα τραγανά και χρυσορόδινα κομμάτια που απομένουν στην κατσαρόλα αφού σουρώσουμε το λίπος. Αν δε φαγωθούν μπαίνουν στην κατάψυξη και νοστιμεύουν ορισμένα φαγητά μας.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.