Σπιτικά κριτσίνια. Είναι μια παραλλαγή, μια μικρογραφία από τις πίτες μας (χορτόπιτες τυρόπιτες) έτσι για ένα κρασάκι με φίλους και καλή παρέα
Υλικά
- 1 ή 2 ζυμωτά φύλλα
- 200 γρ. φέτα βαρελίσια
- Λίγα χόρτα για πίτες
- 1 πράσο
- 2 σπανάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ότι έχετε
Εκτέλεση
- Τα πλένουμε τα ψιλοκόβουμε
- Τρίβουμε με το χέρι τη φέτα, από 100 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι
- Ζυμώνουμε τα φύλλα μας
- Τα ξεκουράζουμε κάνοντας 2 μπαλίτσες που τις πατάμε με τις παλάμες και τις βρέχουμε με αρκετό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές
- Όταν περάσουν 30 λεπτά για το ζυμάρι ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα
- Αν είναι αρκετά μαλακιά η ζύμη ανοίγουν με τα χέρια αλλιώς χρησιμοποιούμε τον πλάστη
- Όταν ανοίξουμε το πρώτο μας φύλλο προσπαθούμε να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται
- Το λαδώνουμε και το χαράζουμε σε τρεις η τέσσερις λουρίδες
- Σκορπάμε τη γέμιση και ρολάρουμε. Θέλουμε να είναι λεπτά όπως το δάχτυλο του χεριού μας
- Γι’ αυτό κανονίζουμε το φάρδος του φύλλου. Τα κόβουμε στο μάκρος που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με κόλα ψησίματος. Τα λαδώνουμε ή τα αλείφουμε με αυγό
- Η γέμιση γίνεται κατά βούληση δηλαδή στο ένα φύλλο μπορούμε να το κάνουμε με τη φέτα, το άλλο με τα λαχανικά και δύο-τρία από τα ρολάκια να είναι ανάμικτα. Τα λαχανικά μας πρέπει να είναι της αρεσκείας μας
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 15-20 λεπτά ανάλογα το πάχος στις αντιστάσεις
Επισημάνσεις
Με το ζυμωτό φύλλο μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε. Η γέμιση μπορεί, να είναι με ότι μας αρέσει. Δηλαδή με τυρί Φιλαδέλφεια, αυγό, φέτα, και δυόσμο, και άλλες πολλές που θα είναι της αρεσκείας σας.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χ