Εάν θέλουμε νόστιμα γεμιστά τότε τα φτιάχνουμε το καλοκαίρι την εποχή που τα λαχανικά μας είναι νόστιμα. Το υπέροχο αυτό λαδερό φαγητό το έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καλοκαιριού. Ελληνικό, αγαπημένο, παραδοσιακό, γεμάτο χρώμα, άρωμα και γεύση. Ο τρόπος εκτέλεσης και τοι τεχνικές και τα υλικά είναι βασισμένα στη πιστή συνταγή της παράδοσης του νησιού μου και την εμπειρίας μου. Ξέρουμε όμως πως οι καταβολές του καθενός επηρεάζουν το γούστο του με το ότι έχει συνηθίσει. Η μάνα μου όπως και οι άλλες γυναίκες του χωριού το έλεγαν παραγιόμισμα
Υλικά
- 5 ντομάτες
- 5 πράσινες πιπεριές
- 2 μελιτζάνες κανονικού μεγέθους
- 1 κολοκυθάκι
- 2 πολύ ώριμες ντομάτες επιπλέον
- 2 μέτριες πατάτες 2 ξερά κρεμμύδια
- 5 σκελίδες σκόρδου
- 3 κλαδάκια μέντας φρέσκιας
- 4 κλαδάκια βασιλικό
- 1 κουταλιά ρύζι καρολίνα για κάθε λαχανικό, και 4 επιπλέον
- 200 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
- 1 κ.σ. αλάτι γεμάτη
- Πιπέρι
- Ζάχαρη
- 1 κούπα ελαιόλαδο (200 γρ.)
Εκτέλεση
- Πλένουμε όλα μας τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βλέπουμε να χωράνε και να μην είναι στριμωχτά
- Ξεκινάμε με τις ντομάτες. Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι στο πάνω μέρος (μια φέτα) και αδειάζουμε το εσωτερικό της σε ένα μπολ με ένα κουτάλι ή με το κουτάλι «παριζιέν» που κάνει καλύτερη δουλειά. προσέχουμε να μην τις σπάσουμε
- Κάνουμε το ίδιο με τις πιπεριές. Τις κόβουμε από τη μεριά που έχουν το κοτσανάκι και με προσοχή αφαιρούμε το εσωτερικό τους, δηλαδή το μέρος που έχει τα σπόρια. Πετάμε τα σπόρια και κρατάμε την ψίχα την οποία ψιλοκόβουμε στη γέμιση
- Συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες. Κόβουμε μια φέτα «καπάκι», αδειάζουμε το εσωτερικό τους χωρίς να αφαιρέσουμε όλη την ψίχα τους
- Το κολοκυθάκι αν θέλουμε το αδειάζουμε ή το κόβουμε φετούλες και το προσθέτουμε στο ταψί στο τέλος μαζί με τις πατάτες
- Στο μπολ με το εσωτερικό από τις ντομάτες ρίχνουμε και την ψίχα από τις πιπεριές και τις μελιτζάνες
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ξεφλουδίζουμε τις 2 πολύ ώριμες ντομάτες και αφαιρούμε τα σπόρια
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον βασιλική και τη μέντα
- Κόβουμε τις πατάτες
- Αλέθουμε στο multi την ψίχα από τις ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, τις 2 ντομάτες που ξεφλουδίσαμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ντομάτας
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε τα ¾ ελαιόλαδου, το αλάτι, το ρύζι, ζάχαρη και πιπέρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν
- Το αφήνουμε να πάρει βράση, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και δοκιμάζουμε. Το αποσύρουμε από τη φωτιά
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι κάπως ζουμερή
- Τοποθετούμε τα άδεια λαχανικά μας στο ταψί όπως μας αρέσει
- Γεμίζουμε κάθε λαχανικό στα ¾ για να μη σκάσουν όταν φουσκώσει το ρύζι
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους
- Αν έχει μείνει γέμιση την σκορπίζουμε ανάμεσα στα λαχανικά μας
- Στην κατσαρόλα που είχαμε τη γέμιση ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και τα κολοκυθάκια (αν τα κόψαμε)
- Τα φέρνουμε μια γύρα να πάρουν ότι έχει μείνει
- Τους προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190Ο C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30 λεπτά
- Όταν ψηθούν τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο για 5-8 λεπτά για να μελώσουν
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.