Υλικά
- 1,200 γρ. κρέας χοιρινό, σπάλα
- 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 λεμόνι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 5 μπαχάρια
- 6 μοσχοκάρφια
- 2 δαφνόφυλλα
- Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
- 1200 γραμμάρια πατάτες
- 1 κρασοπότηρο κρασί ροζέ, ξηρό
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες
- Πλυμένο και ταμποναρισμένο το σοτάρουμε στο τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές
- Το βάζουμε στην κατσαρόλα μας η οποία πρέπει να είναι κάπως πλασωτέ, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ώστε να μελώσει, ρίχνοντας το σκόρδο προς το τέλος, και αδειάζουμε τα σκόρδα και σκορδοκρέμμυδα στην κατσαρόλα με το κρέας
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί
- Προσθέτουμε πιπέρι, δάφνη, μπαχάρια, μοσχοκάρφια, και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε σχεδόν να σκεπαστεί το κρέας
- Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 50-60 λεπτά
- Κατά διαστήματα ελέγχουμε για νερό, και προσθέτουμε το αλάτι
- Δοκιμάζουμε αν είναι βρασμένο. Αν ναι, πρέπει να έχει σχεδόν δεμένη τη σάλτσα του
- 4-5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη ρίγανη να πάει παντού, μαζί με το χυμό λεμονιού
- Κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά και κατεβάζουμε από τη φωτιά
- Το φαγητό το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, ή πατάτες φούρνου. Οι πατάτες μπορούν να μπουν και στην κατσαρόλα και να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας. Οι πατάτες μπαίνουν 30 λεπτά πριν το κατεβάσουμε, αφού του έχουμε προσθέσει 2 κούπες ζεστό νερό για να βράσουν. Εδώ μπορεί να χρειαστεί περισσότερο λεμόνι ή αλάτι. Ελέγχουμε πριν το κατεβάσουμε
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.