Νέο αρνητικό ρεκόρ με 7.335 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 65 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 477 ασθενείς
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 792.239, ενώ έχουν καταγραφεί 16.361 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Ως προς τους 477 διασωληνωμένους, το 58,5% είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, ενώ το 81, 3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84,28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15,72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5, 71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.
Γεωγραφική κατανομή

Σε κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας τους επόμενους μήνες αναδεικνύεται η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, τέταρτου κατά σειράν, με την κυβέρνηση να θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της λειτουργίας της αγοράς. Ως εκ τούτου, παρότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μόλις το Σάββατο, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.
Επιστρατεύσεις ιατρών εφόσον χρειαστεί
Επιστρατεύσεις ιατρών εφόσον χρειαστεί προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία, ιδίως, της Βορείου Ελλάδας.
«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές και κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τ. Γαϊτάνης: Αύξηση 60,2% των νέων εμβολιασμών σε μία εβδομάδα
«Μεγάλη αύξηση, +60% στους εμβολιασμούς 1ης δόσης τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, παραθέτοντας στοιχεία απο τα στατιστικά εμβολιασμού για την COVID-19.
Ο κ. Γαϊτάνης τονίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 73.789 πρώτες δόσεις εμβολίου, όταν την εβδομάδα 24-31/10 έγιναν μόλις 45.421 δόσεις.
«Είχαμε δηλαδή αύξηση 60,2% των νέων εμβολιασμών σε μία εβδομάδα. Με πειθώ, με χρήση των επιστημονικών δεδομένων και με την εξαγγελία των νέων μέτρων, ο εμβολιασμός προχωρά» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.
Πηγή: Καθημερινή