Δελτίο Τύπου
Ευχαριστώ, από καρδιάς, την Πρόεδρο κ. Παπουτσοπούλου Ευαγγελία και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας, για την πρόσκληση στην ομιλία ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λευκάδας ‘ΔΙΑΥΛΟΣ’ με θέμα: «Εκφοβισμός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός: 2 όψεις του ίδιου νομίσματος».
Μέσα από την πολύχρονη και συνεχή εμπειρία μου στις Οργανώσεις Γονέων, κατέθεσα την θέση μου για το σημαντικό θέματης σχολικής βίας, που δεν βρίσκεται μέσα στα σχολεία αλλά στην κοινωνία που μέρος της είναι και η σχολική κοινότητα.

Το πρόβλημα της σχολικής βίας, είναι πολυδιάστατο, πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό και είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει σίγουρα να την κάνουμε, όλοι μαζί και δεν λύνεται με την καταστολή. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ως συνθετικό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας, ενισχύει τη βία μεταξύ των μαθητών.

Όλες και όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια με απανωτές κρίσεις ξεκινώντας από την οικονομική, που άλλαξε τα δεδομένα σε πολλά σπίτια που είδαν το εισοδημά τους να συρρικνώνεται και η ανεργία να καλπάζει για να καταλήξουμε στην πανδημία, όπου στέρησε από ολους μας τις διαπροσωπικές σχέσεις, μεταξύ των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών τους, σε συνδυασμό τόσο με την απότομη μείωση των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων, όσο και με την ίδια την απουσία της υποστηρικτικής βοήθειας των παρόχων ψυχικής υγείας εντός του σχολικού χώρου (ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού), αποτέλεσαν τοξικό μίγμα για την ψυχική τους ισορροπία .Τα παιδιά δεν έμειναν ανεπηρέαστα από όλες αυτές τις αλλαγές. Άλλαξαν οι ισορροπίες τους, τα σημεία αναφοράς τους, οι εικόνες τους για τον κόσμο, ακόμα και οι σχέσεις τους μέσα στην οικογένεια και διαπιστώνουμε συνεχώς βίαια γεγονότα, να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους.

Μόνο με μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα προληπτικής ή κατασταλτικής παρέμβασης του σχολικού εκφοβισμού με έμφαση στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, πρόληψης και αντιμετώπισης, κατά κύριο λόγο, στο πλαίσιο του σχολείου.
- Να πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του bulling, ώστε να περιοριστούν οι τρόποι εκδήλωσης της βίας στη ζωή του σχολείου και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες που έχουν στη ζωή των μαθητών. Εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν πως να εντοπίζουν και διαχειρίζονται τέτοια δύσκολα θέματα.
- Να εφαρμοστούν προγράμματα με καθολικότητα που να προστατεύουν νομοθετικά τα δικαιώματα των παιδιών στο σχολείο.
- Να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική, αλλά και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση θεμάτων σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού που να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση τόσο σημαντικών προβλημάτων, εμπλέκοντας στη διαδικασία γονείς και μαθητές.
- Να τοποθετηθούν Σχολικοί Ψυχολόγοι, Σχολικοί Νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία σε μόνιμη βάση και ταυτόχρονα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη. Οι Οργανώσεις των Γονέων (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων) , ζητούμε επίμονα τη μόνιμη τοποθέτηση ψυχολόγων σε όλες τις σχολικές μονάδες με πενθήμερη παρουσία σε κάθε σχολείο από την αρχή κάθε σχολικού έτους. Σήμερα οι σχολικοί ψυχολόγοι, υποχρεώνονται να πηγαίνουν σε πέντε σχολεία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Επίσης, η τοποθέτηση τους στις σχολικές μονάδες πρέπει να είναι μόνιμη και να μην αλλάζουν κάθε χρόνο σχολεία, διακόπτοντας την αναγκαία συνέχεια που πρέπει να υπάρχει στο έργο τους.
- Να επαναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον θεσμό του ¨Σχολικού Φύλακα¨ σε όλα τα σχολεία, με ανοιχτά προαύλια για τα παιδιά μετά την λήξη του σχολικού ωραρίου.
- Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να χτίζεται σταθερή παιδαγωγική σχέση μαθητή- εκπαιδευτικού.
- Κανένας μαθητής αποκλεισμένος από Τμήμα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης .
- Να δημιουργηθούν Σχολές Γονέων σε κάθε σχολείο με ευθύνη των Δήμων, μέσα από διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων στους Δήμους.
- Να ενταχθεί η Σχολική Διαμεσολάβηση σε όλα τα σχολεία. Ως Σχολική Διαμεσολάβηση εννοείται η διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκεται να επιλύονται οι ενδοσχολικές συγκρούσεις και διαφορές μεταξύ μαθητών με επικοινωνία και ενσυναίσθηση.
- Επανένταξη στο σχολικό πρόγραμμα της επαναφοράς της Θεματικής Εβδομάδας και επανεξέτασης του προγράμματος των “δεξιοτήτων”
- Επαναφορά στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικής παιδείας.
- Επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών.
- Να προωθηθούν πολιτικές ισότητας και εξάλειψης της βίας και κάθε είδους διακρίσεων στο σύνολο των εκπαιδευτικών θεσμών.
- Να ληφθούν μέτρα παιδαγωγικής και κοινωνικής στήριξης για τα παιδιά με αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες.
- Να ενισχυθεί η συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές πολιτιστικές – αθλητικές και άλλες δράσεις που βοηθούν στην καλλιέργεια ομαδικότητας και συνεργασίας.
Οφείλουμε να αρθρώσουμε λόγο για το τι παιδεία και τι σχολεία θέλουμε γιατί αυτόν τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε από τους παππούδες, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Ασπασία Καρφάκη