Άκρως εντυπωσιακές οι φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου ή αλλιώς το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου».
Μαγευτικές εικόνες προσφέρει η πανσέληνος του Οξύρρυγχου σε όλο τον κόσμο.
Η χτεσινή πανσέληνος ήταν 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη σε σύγκριση με άλλες πανσελήνους, καθώς το φεγγάρι πλησιάζει στην πιο κοντινή του απόσταση από τη γη.
Δείτε τις καθηλωτικές εικόνες:
Η πανσέληνος στο Σούνιο
Η πανσέληνος από το Ναύπλιο
Η πανσέληνος στο Λονδίνο
Το φεγγάρι στο Κέιπ Τάουν
Η Σελήνη από την Σιγκαπούρη
Η πανσέληνος στη Σεούλ
Τι είναι το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.
Τι είναι ο Οξύρρυγχος
Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους, καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 διαφορετικά είδη. Κατά τη σύγχρονη ταξινόμηση, οι δύο πρώτοι και οι δύο επόμενοι αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων.
Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ’ άτομο. Είναι ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες» χαρακτηριζόμενα, ως πρωτόγονα ψάρια. Δεν κατάφεραν όμως, να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης. Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται και σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Τέτοιου είδους ψάρια απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής, αλλά και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα). Επιβιώνουν σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.
Πηγή: tovima.gr