Συμμετοχή ομάδας του ΕΜΠ στο ευρωπαϊκό έργο Events
Είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να τρέχουν στους αυτοκινητόδρομους, αστικά λεωφορεία χωρίς οδηγό και ταξί-ρομπότ να διασχίζουν καθημερινά τις πόλεις. Ηδη η Ε.Ε. έχει θεσμοθετήσει μέτρα για τη χρήση εξαιρετικά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, που αναμένεται να σώσουν περισσότερες από 25.000 ζωές και να συμβάλουν στην αποφυγή τουλάχιστον 140.000 σοβαρών τραυματισμών έως το 2038. Και προχωρεί σε εκείνα για τα αυτοματοποιημένα οχήματα και τα οχήματα χωρίς οδηγό.
Τα αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου στον αυτοκινητόδρομο ή σε ειδικά εξοπλισμένους με αισθητήρες δρόμους ή λωρίδες του οδικού δικτύου αλλάζουν μόνα τους ταχύτητες, αποφεύγουν εμπόδια, πληρώνουν αυτόματα διόδια, έχουν δοκιμαστεί και είναι αρκετά ασφαλή. Ομως τι συμβαίνει όταν ενσκήπτει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, ένα απρόσμενο εμπόδιο ή τα συστήματα επικοινωνίας του οχήματος για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν;
Μείωση ατυχημάτων
Τεχνολογική ασπίδα ασφαλείας σε αυτές και πολλές άλλες πιθανές καταστάσεις «χτίζει» η ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω του ευρωπαϊκού έργου Events, το οποίο συντονίζεται από την ελληνική ερευνητική ομάδα. Στο έργο αυτό συμμετέχουν έντεκα εταίροι από επτά χώρες της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανάμεσά τους σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρείες τεχνολογίας ανά την Ευρώπη.
«Το μέλλον δεν είναι απλώς η αυτοματοποιημένη οδήγηση. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι ασφαλής για να μπορούμε να βιώσουμε τα επαναστατικά οφέλη της. Και το έργο Events θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτή την πραγματικότητα, έχοντας θέσει ως ελάχιστο στόχο τη μείωση κατά 10% των οδικών ατυχημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του έργου δρ Αγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και επικεφαλής της ομάδας ΙSENSE.
Περίπλοκα συμβάντα
Το Events θα δώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση περίπλοκων συμβάντων που συναντούν τα αυτοματοποιημένα οχήματα στην πορεία τους. Οι δυσκολίες αυτές ονομάζονται «γεγονότα» (από τα οποία προκύπτει και το όνομα του έργου). Τέτοια γεγονότα είναι, ιδιαίτερα σε περίπλοκα αστικά περιβάλλοντα και επαρχιακούς δρόμους χωρίς λωρίδες κυκλοφορίας, η μη επαρκής σήμανση π.χ. για τα όρια ταχύτητας, δίχως φανάρια και διαβάσεις, και η αιφνίδια εμφάνιση πεζών, κυρίως ανθρώπων με προβλήματα κινητικότητας, σκύλων και άλλων ζώων, καθώς και τρακτέρ. Είναι σημαντικό το όχημα να μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύει έγκαιρα την παρουσία τους αλλά και να προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις τους. Ως «γεγονός» λογίζονται επίσης οι εξαιρετικά δύσκολες φωτιστικές και καιρικές συνθήκες, με ιδιαίτερα περιορισμένη ορατότητα, όπως πυκνή ομίχλη. Ακόμη τα απρόβλεπτα εμπόδια πάνω στο οδόστρωμα. Οι αστοχίες των αισθητήρων/συστημάτων επικοινωνίας του αυτοκινήτου, των άλλων γειτονικών οχημάτων ή του κέντρου διαχείρισης λόγω αδύναμου σήματος, κάποιας βλάβης ή (κακόβουλων) παρεμβολών. Η συνδεσιμότητα των οχημάτων μεταξύ τους είναι ακρογωνιαία για την ακριβή αντίληψη του οδικού περιβάλλοντος.
Τα συστήματα του οχήματος θα λαμβάνουν αστραπιαία αποφάσεις επανασχεδιάζοντας άμεσα τη νέα πορεία του και θα αυτοαξιολογούνται συνεχώς ως προς την ορθή αντίληψη του οδικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που το σύστημα ή κάποια από τα υποσυστήματα του αυτοματοποιημένου οχήματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την αναμενόμενη ποιότητα και αξιοπιστία, θα ενεργοποιούνται μηχανισμοί ελιγμών ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος.
Παράλληλοι στόχοι
Στο πλαίσιο του Events θα συγκεντρωθούν, θα προσαρμοστούν και θα βελτιωθούν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αντίληψης του οδικού περιβάλλοντος και της λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για την ασφαλέστερη δυνατή λειτουργία των συνδεδεμένων αυτοματοποιημένων οχημάτων. Ενας παράλληλος στόχος του ερευνητικού έργου είναι όλα τα παραπάνω να επιτυγχάνονται με τη χρήση οικονομικά αποδοτικών αισθητήρων και τη μεγαλύτερη δυνατή συμπίεση του κόστους του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Horizon Europe, ξεκίνησε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2025.
Πηγή: Καθημερινή