Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς.
Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του Γιάννη Λιβιτσάνου από την αντιδημαρχία ύδρευσης αποχέτευσης, απάντησε πως ο ίδιος ο γνώριζε πώς θα απομακρυνθεί, “όχι μόνο για την παρουσία του στον σύνδεσμο και την αντιδημαρχία αλλά και για άλλα τα οποία κατά καιρούς έχουν ακουστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος όμως έχει εκλεγεί στο σύνδεσμο ύδρευσης, οπότε αυτή η απομάκρυνση πέρασε ανώδυνα από την θέση του αντιδημάρχου.
Πιστεύω όμως πως η δυάδα αν δεν μπορέσει να συνεννοηθεί και το καλοκαίρι που θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα ο ένας θα τα φορτώνει στον άλλον θα την πληρώσει ο κόσμος, γιατί ο σύνδεσμος μπορεί να λέει ότι στέλνω νερό στη Λευκάδα και πρέπει να το διαχειριστεί ο δήμος στα δικά του δίκτυα, από την πλευρά του δήμου να υποστηρίζεται ότι δεν έρχεται νερό πιστεύω πως αν δεν υπάρξει μία καλή συνεννόηση θα την πληρώσει ο κόσμος.”
Στην επισήμανση ότι ο κύριος Λιβιτσάνος έκρινε άκρως ικανοποιητική την αντικατάστασή του από τον κύριο Σκληρό, λέγοντας την πρόσφατη συνέντευξή του στον Prisma 91,6 ότι μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, απάντησε πως ο ίδιος δεν πληρώνει φόρο για όσα λέει, οπότε κατόπιν εορτής μπορεί να λέει ότι θέλει.
Θα μπορούσε όμως νωρίτερα να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον και να προτείνει ποιον, κατόπιν εορτής ότι και να λέω και εγώ ή ίδιος δεν έχουν σημασία.
Να ξεκαθαρίσω πως εγώ τον κύριο Λιβιτσάνο δεν τον βλέπω ως αντίπαλο και εκτός από τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και κάποιες άλλες ενέργειες που έκανε, γενικά δεν έχει παρουσιάσει αυτό το μεγάλο έργο που επικαλείται, που είπε μάλιστα πως το σύνδεσμο δεν τον ξέρει κανείς στην Λευκάδα και επί των ημερών του τον έμαθαν σε όλη την Ελλάδα.
Μην λέμε ότι μπαρούφα μας έρθει στο μυαλό, ο ίδιος διαχειρίζεται και ένα τεράστιο ποσό μέσα από το σύνδεσμο, ο ίδιος ομολόγησε τους λόγους συμπάθειας για τους οποίους δεν ενεργεί με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για να εισπράξει τα χρήματα, από τις πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχαμε αναφερθεί στα χρέη που υπάρχουν στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας προς τον σύνδεσμο ύδρευσης, τώρα αν πέρασαν δύο χρόνια και δεν θέλουν να τον ενοχλήσουν να πληρώσει επειδή υπάρχει μία συνεργασία με τα απορρίμματα, δεν μπορώ ούτε να ασχοληθώ, ούτε και νομίζω πως ενδιαφέρει τον κόσμο.”
Στο ερώτημα εάν τραυματίστηκε πολιτικά ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός και αν ο Γιάννης Λιβιτσάνος θα ακολουθήσει την συναίνεση που επικαλέστηκε μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη του στον Prisma 91,6, απάντησε πως ο κύριος Λιβιτσάνος δεν έχει πολλά περιθώρια να αντιδράσει.
“Γράφτηκε στη Νέα Δημοκρατία, ψήφισε τον φίλο του κυρίου Μπουρδάρα, είπε ότι πιστεύει στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μάλιστα ζητάει σύγκληση της διευρυμένης Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας για να τον ανακηρύξουν μετά βαΐων και κλάδων υποψήφιο.
Πιστεύει ο κύριος Λιβιτσάνος πώς θα τον βάλει ποτέ η Νέα Δημοκρατία υποψήφιο; Εάν κοιμάται με αυτό το πλευρό να αλλάξει. Επίσης στα πλαίσια της συνεργασίας με την δημοτική αρχή ένας από τα δύο στελέχη του στη δημοτική αρχή είχε παραιτηθεί και τον αντικατέστησε ο κύριος Κονιδάρης, μαζί με τον κύριο Αργυρό συνεργάζονται πάρα πολύ καλά με την δημοτική παράταξη, ο ίδιος τι μπορεί να κάνει να τουφεκαει στον αέρα από τη στιγμή που υπάρχει στήριξη του κυρίου Σολδάτου;
Ο ίδιος είναι αδύναμος πολιτικά, ωστόσο τα παρασκήνια που γίνανε με τις νέες αντιδημαρχίες και τις καραμπόλες δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.
Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός μιλούσε για πάρα πολλές μέρες με αρκετούς, όπως τον Αποστόλη Λάζαρη, Κωνσταντίνο Γληγόρη, κ. Ρεκατσίνα και διάφορους άλλους, επίσης ακούγονταν διάφορα ονόματα, όπως ο κύριος Κοντογιώργης που ήταν από τους νέους στο δημοτικό συμβούλιο, θα πήγαινε στο κομμάτι του αθλητισμού, ο κόσμος όμως λέει διάφορα ότι Τηλυκράτης άσκησε βέτο, καθώς θεώρησε αίτια πολέμου την συμμετοχή του στο δημοτικό σχήμα γιατί προέρχεται από τον Πανλευκάδιο υπάρχει μία σύγκρουση σε αυτά τα δύο σωματεία.
Επίσης λένε πως σε κάποια φάση ο δήμαρχος επιθυμούσε συνεργασία με την κυρία Ρεκατσίνα και τον κύριο Λάζαρη, ο κύριος Λάζαρης δεν επιθυμούσε, όμως σύμφωνα με τα πολιτικά κουτσομπολιά, αυτοπροτάθηκε ο κύριος Γληγόρης να αναλάβει την τεχνική υπηρεσία, με το Δήμαρχο να αρνείται, γιατί εκεί κράτησε τον Σπύρο Λύγδα του οποίου η απομάκρυνση από την πολεοδομία αποτέλεσε έκπληξη, δεν ξέρω αν σε αυτό έχει να κάνει το έγγραφο του τεχνικού Επιμελητηρίου στην τοποθέτησή του κυρίου Ζουριδάκη.
Μάλιστα υπήρξε ένα έγγραφο του κ. Λύγδα στον δήμαρχο για να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα.
Ο κύριος Μελάς χαριτολογώντας είπε ότι δεν άκουγε πολύ καλά, από τα μηχανήματα που εργάζονται για να προχωρήσουμε μπροστά στα έργα και του δήμου και της Περιφέρειας, ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του κυρίου Καλού ότι αυτή τη χρονιά η Λευκάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, ο ίδιος είπε πως από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στα υπόλοιπα τομεακά προγράμματα θα αρχίσουν οι απεντάξεις έργων γιατί η κυβέρνηση ρίχνει χρήματα για να στηρίξει την οικονομία και δεν θα μπορεί να τα αποπληρώσει, η μερικά να ξεκινήσει.
“Ήδη ένα έργο που είχε ενταχθεί μία αποθήκη της παλιάς Νομαρχίας πίσω από την καφετέρια Lagoon που είχε ξεκινήσει ο κύριος Βερύκιος το συνέχισε ο κύριος Χαλικιάς και το έβαλαν στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα, με σκοπό την δημιουργία ενός Μουσείου μοτοσυκλέτας νομίζω πως θα απενταχθεί γιατί δεν προλαβαίνουν να κάνουν μελέτη.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να δημοπρατούνται έργα, το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι εργολάβοι να τρέξουν, οι επιβλέποντες να τα επιτηρούν για να μη γίνει μπάχαλο.
Για παράδειγμα σχετικά με την ανακατασκευή του γηροκομείου, ένα πρόγραμμα που είχε μπει σε ΕΣΠΑ, επίσης να διευκρινίσω πως άλλο είναι να κρίνουμε τις ενέργειες κι άλλο την προσπάθειά της διοίκησης του γηροκομείου, εμείς κρίνουμε τις μεθοδεύσεις των μηχανικών και των υπολοίπων.
Μέχρι προχθές το έργο είχε σταματήσει, γιατί ο εργολάβος δεν πληρωνόταν και με το ρυθμό που πάει το έργο θα αργήσει να πληρωθεί.
Όσα έργα δεν προχωρούν κινδυνεύουν να μην περάσουν ως έργα γέφυρα και να απενταχτούν και αυτό θα το δούμε στην πορεία ωστόσο τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα.
Το τουριστικό αγκυροβόλιο της Βασιλικής, που καταστράφηκε από την τελευταία θεομηνία, είχε τα δικά του προβλήματα, καθώς στην αρχή ενώ το έργο γινόταν με κανονικούς ογκόλιθους, ο εργολάβος αφού άνοιξε τον δρόμο Πόντι-Βασιλική και έκανε τις “μαϊμουδιες” με την προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει βάλει άλλες πέτρες μαζί με χώμα κι ήταν αδύνατο να μην τις παρασύρει η κακοκαιρία.
“Ας αναρωτηθούμε πόσα χρόνια εκτελείται το έργο και αυτή τη στιγμή είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό περίπου δυόμισι εκατομμύρια και ακόμα εξακόσιες χιλιάδες και ακόμα δεν έχει συνδεθεί το ρεύμα.
Μιλάμε για ένα έργο το οποίο χωρίς ακόμα να παραλάβουμε για να τον λειτουργήσουμε οι ίδιοι, θα έχει περάσει ο χρόνος μίσθωσης, γιατί αν κοιτάξετε τις παραχωρήσεις και τα ποσά που πληρώνει ο Δήμος Λευκάδας για την ύδρευση θα δείτε ότι έχει και μία οικονομική αιμορραγία, που εκτός από τον Δήμο την πληρώνουν και επαγγελματίες.
Βλέπετε το γυμνάσιο της Βασιλικής πόσο καιρό χρειάζεται να ολοκληρωθεί και φωνάζουν οι κάτοικοι.
Μπορεί από τη δημοτική αρχή να επικαλούνται δυσκολίες και γραφειοκρατία, ωστόσο και αυτό έχουν εκλεγεί για να τις ξεπεράσουν, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Για παράδειγμα η περιφέρεια έχει 14 μηχανικούς υποτίθεται ότι σπρώχνουν έργα, βλέπω στο καινούργιο πρόγραμμα μελέτες για κόμβους, ” άρες μάρες κουκουνάρες και το κακό συναπάντημα”
Κινδυνεύει να απενταχτεί η μελέτη για την “Γύρα” που ήθελαν να φτιάξουν ποδηλατόδρομο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, η περιφέρεια υπολειτουργεί, υπάρχει μία ασυνεννοησία και με τους δημάρχους, η κυρία Κράτσα είναι “σκοτωμένη” και με την κ. Υδραίου που είναι στον κεντρικό δήμο Κέρκυρας, στην Λευκάδα δεν έχει γνώση γιατί γίνεται, το ίδιο και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κτενάς, καθώς ο ίδιος πηγαίνει στο Βλυχό και λέει πως αν είχε αναλάβει ο ίδιος τη Μαρίνα θα την είχε ξεκινήσει και ότι ο βουλευτής τους λέει ψέματα και όλα αυτά τα λέει στα χωριά πού κατάγεται ο βουλευτής κύριος Καββαδάς.
Αυτό είναι κάτι που μετέφεραν και σε μένα και στον κύριο βουλευτή, καθώς την μετέφερε ο κύριος Νικάκης μαζί με κάποιους άλλους στο Βλυχό και οι συζητήσεις είναι δημόσιες.
Εγώ για το βουλευτή έχω πει και καλά και κακά ο ίδιος πήγε στην υφυπουργό κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου για να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Μητρόπολη για το γηροκομείο, καθόλου τα χρήματα περνάνε μέσα από την περιφέρεια με την κ. Κράτσα να τους δίνει 14.000 ευρώ, και αυτός για το ποδοβόλεϊ του κυρίου Αλεξάκη πού είναι συνεργαζόμενες παρατάξεις έδωσε 7.000 ευρώ.
Σε όλα αυτά που λέω δημόσια όποιοι θίγονται ας βγουν να απαντήσουν, μιλάμε για δημόσια πρόσωπα δεν σχολιάζουμε την ιδιωτική ζωή κανενός.”
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ο κύριος Μελάς έκανε μία αναλυτική περιγραφή των εκτάσεων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Λευκάδας, γυρνώντας πίσω το χρόνο στο 1864 πού έγινε η ένωση, ο Δήμος Λευκάδας και έξι δήμοι που υπήρχαν τότε ήξεραν τι τους ανήκει, γιατί τα είχαν παραλάβει από ένα οργανωμένο κράτος που διαχειριζόταν μία περιουσία που λεγόταν “εκγχώριος περιουσία”
Μεταξύ αυτών ήταν τα δύο ιχθυοτροφεία, άλλα ακίνητα και χωράφια και κάποια σπίτια, καθώς και καλλιεργήσιμη περιουσία. Όταν διαλύθηκαν οι κοινότητες μετά από κάποια χρόνια, ότι υπήρχε στα όριά της κάθε κοινότητας περιήλθε στην κατοχή της, με τον Δήμο να κρατάει τα ιχθυοτροφεία και τα δύο κτίρια του γυμνασίου και του παλιού δικαστηρίου που δεν μπορούσαν να μοιραστούν.
Οι κοινότητες τότε από την διαχείριση των Ιβαριών έπαιρναν κάποια χρήματα.
Από τον Μάρκο Τσαρλαμπά συνεστήθη το ταμείο κοινωφελών έργων το οποίο διαχειριζόταν όλη αυτή την περιουσία, για να μην την διαχειρίζεται κάθε κοινότητα και έπαιρνε κάποια χρήματα και έφτιαχνε δρόμους και γεφύρια τα χρήματα αυτά δηλαδή είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Εάν ψάξετε μέσα σε βουλεύματα και σε δίκες που είχαν γίνει Θα δείτε πώς και εκεί είχε γίνει μία κακοδιαχείριση, όμως γνώριζαν τι είχαν και τι μίσθωναν.
Το 1936-1937 η δικτατορία του Μεταξά έσπρωξε όλες τις κοινότητες να συντάξουν τα δικά τους κτηματολόγια, ότι είχε περιέλθει στην κατοχή τους και το διαχειρίζονταν.
Αυτά είχαν την υπογραφή κοινοτικών συμβούλων και εκεί οριστικοποιήθηκαν τα όρια, όλα αυτά τα κτηματολόγια υπάρχουν, έγιναν από κάποιους τοπογράφους, αγρονόμος και ειρηνοδίκες που το υπέγραψαν, μέχρι και ότι περίσσεψε από την διανομή της μοναστηριακής περιουσίας που δεν αποδόθηκε σε διάφορους ακτήμονες.
Για παράδειγμα το κέντρο υγείας στη Βασιλική είναι σε ένα κτήμα που ανήκει στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο μαραντοχώρι, έτυχε να είναι στα όρια της Βασιλικής και περιήλθε εκεί, το παραχώρησε η τοπική κοινότητα της Βασιλικής και έγινε εκεί το κέντρο υγείας και αυτό το φέρνω σαν παράδειγμα.
Ωστόσο υπήρξαν τότε τεράστιες καταπατήσεις, πού υπάρχουν ακόμα, με το γεγονός ότι η δημοτική περιουσία δεν είχε εξισωθεί με την κρατική περιουσία.
Δηλαδή αν καταπατούσες δημοτική περιουσία σε λιγότερο από 20 χρόνια μπορούσες να την πάρεις αν αποφάσιζε το δικαστήριο.
Ήρθε ένα διάταγμα της χούντας την οποία την εξομοίωσε και από κει και πέρα ότι έχει κάνει ο καθένας θα πρέπει να το αποδείξει, να γυρίσει δύο γενιές πίσω και να αποδείξει ότι κατείχαν τη συγκεκριμένη έκταση.
Τότε στήθηκε μία βιομηχανία με ένορκες βεβαιώσεις και με χρησικτησίες και προσπαθούν πολύ.
Μάλιστα ενώ ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας του εντεταλμένου κ. Τυπάλδου και των υπολοίπων που έφτιαχναν το κτηματολόγιο, ξαφνικά σταμάτησε και δεν ξέρω αν αυτό πραγματοποιήθηκε από τις πιέσεις, διότι στην Κοντάραινα, Μαραντοχώρι και Εύγηρο έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο, με πρόσφατες καταπατήσεις, εμείς όταν τότε είμαστε στο δήμο δεν τις είχαμε επιτρέψει.
Πιθανότατα αυτές να έχουν πολιτικό φορτίο, μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουν και αυτές οι εκτάσεις θα χαθούν εάν δεν πάμε να καταθέσουμε τα δικά μας έγγραφα στο κτηματολόγιο.
Πραγματικά ο Δήμος Λευκάδας έχει μία τεράστια περιουσία και οφείλω να πω πως η προηγούμενη δημοτική αρχή του κυρίου Δρακονταειδή, είχε κάνει μία πολύ κακή δουλειά και δεν πρέπει ο ίδιος να θίγεται και να προσβάλλεται από αυτά που λέμε.
Μπορούμε λοιπόν να αντιπαραθέσουμε τα στοιχεία να βάλουμε τι είχε κατατεθεί μέχρι που παρέδωσε ως δημοτική αρχή και τι κατέγραψε στη συνέχεια όλη αυτή προσπάθεια που έγινε από τον σημερινό Δήμαρχο.
Στις δυτικές ακτές από τα Χορτάτα μέχρι και το Πόρτο Κατσίκι δεν είχε καταγραφεί τίποτα, που είναι όλες στα δημοτικά κτηματολόγια και πλην κάποιων μικρών ιδιοκτησιών.
Εγώ πιστεύω πως αυτά θα τα συζητήσουμε προσεχώς, γιατί αν αυτά γίνουν όπως εγώ τα φαντάζομαι είναι συμπεριφορές που δεν μπορούν να τύχουν ούτε πολιτικής ούτε αυτοδιοικητικής κάλυψης και δεν ξέρω αν θα γίνει ζημιά, το ερώτημα στη συνέχεια θα είναι με πόσα αυτογκόλ χάνει κανείς το πρωτάθλημα και φοβάμαι πως έχει αρχίσει να τρώει η δημοτική αρχή περισσότερα γκολ από τους δικούς της, παρά από τους αντιπάλους της.
Η περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς όταν αυτή τη στιγμή ψάχνουν να βρουν κάποια οικόπεδα στη Λευκάδα, καθώς βγήκε και μία ανακοίνωση ότι επανήλθε η περιουσία του νοσοκομείου πίσω, πρέπει να πούμε πως αυτή είχε καταγραφεί με τα πρώτα μνημόνια Σαμαρά-Βενιζέλου, κάποιες αποφάσεις κατέθεσαν στο συμβούλιο επικρατείας, γιατί δεν είχαν χωριστεί τα ακίνητα σε χαρακτήρα, αρχαιολογικό, τουριστικό ή παραθαλάσσιο, αν οικοδομούνται ή όχι.
Ο δήμος όμως το δικό του δικαίωμα που είχε εκχωρήσει το οικόπεδο στον Ανθώνα για να γίνει το νοσοκομείο δεν πρέπει ποτέ να το απεμπολήσει.
Επίσης απέναντι από τον ΕΦΚΑ υπάρχει ένα οικόπεδο μεγάλο, με τον τελευταίο δήμαρχο που το κατέγραψε είναι ο κ. Σταματέλος ή Φέτσης. Εκεί δεν γνωρίζω αν πληρώνουν αυτοί που το έχουν, ωστόσο δεν θέλω να ανοίξω πληγές ούτε να τα βάλω με τους ίδιους ανθρώπους, εγώ όμως δεν φοβάμαι κανέναν, ούτε λέω κάτι σε βάρος κάποιου που πριν δεν το έχω διασταυρώσει, τα λέω δημόσια και αν αύριο το πρωί δεν είμαι δημοτικός σύμβουλος δεν θα τα ξαναπώ.
Έχουμε πει ότι και στη Μαρίνα γινόταν πάρτυ, υπάρχουν τα πορίσματα και θα πρέπει μία μέρα να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο πώς θα το σταματήσουμε.”
Στο ερώτημα για ποιο λόγο γίνεται συζήτηση για αυτό το θέμα, ο κύριος Μελάς παρέπεμψε στην προηγούμενη δήλωσή του με το αυτογκόλ.
Είπαμε ότι θα δείξουμε ανοχή στη δημοτική αρχή για δύο χρόνια, μετά τα δύο χρόνια αν θέλαμε να κυβερνήσει ο κύριος Σολδάτος θα τον ψηφίζαμε στο δεύτερο γύρο.
Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να έχει λιγότερους αντιδημάρχους και να έχει περισσότερους η αντιπολίτευση. Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν σε ποια βάση συνεργάζονται. Ο κύριος Λιβιτσάνος έχει απορροφηθεί και δεν ξέρουμε σε ποια βάση γίνεται η συνεργασία Καλού- Σολδάτου. Μερικοί από αυτούς που συνεργάζονται είναι φαύλοι και το λέω δημόσια, δεν μπορεί να μη γνωρίζουμε με ποια διαδικασία γίνεται αυτή η συνεργασία.
Για τους δύο πρώτους Γαζή και Ζουριδάκη υπήρξε έγγραφο, για τους υπόλοιπους υπάρχει απόφαση και πώς δικαιολογείται αυτή η απόφαση.
Επίσης θέλουμε να μάθουμε πώς δικαιολογείται η όλη ιστορία στην οικονομική επιτροπή στην οποία έβαλε το χέρι του και ο αρχηγός του Διαύλου και παραχωρεί τη θέση του δικού του συμβούλου που έπρεπε να συμμετέχει και στην ποιότητα ζωής και την παραχώρεί στον κύριο Σολδάτο.
Τι παρασκήνια είναι αυτά; Γιατί προχθές στην ψηφοφορία η παράταξη Δίαυλος δεν κράτησε τη θέση του στην οικονομική επιτροπή, δεν κατέβασε υποψήφιο, ούτε στην ποιότητα ζωής και την θέση παίρνει η παράταξη του κ Σολδάτου;
Στην ουσία έμεινε ένας να ασκεί αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού Όλοι για την Λευκάδα.
Δεν γίνεται αυτά να μην τα γνωρίζει η κοινωνία και το μόνο που ψάχνουμε είναι ποιος θα μας δώσει το χρίσμα στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν δεν είμαι γραμμένος στο κόμμα θα πάω κεντρικά να το πάρω, η με καλεί ο Γιώργος Μπουρδάρας και μου λέει ότι θα με κάνει υποψήφιο Δήμαρχο;
“Κούνια που τους κούναγε” και την προηγούμενη φορά έκαναν υποψήφιο Δήμαρχο και τελικά βγήκε άλλος, στα αλήθεια που στηρίζονται στο ότι θέλει πολλά άτομα για να φτιαχτεί ένας συνδυασμός;”
Στο ερώτημά του δημοσιογράφου, εάν ο κύριος Καλός πρέπει να κρατάει ισορροπίες από τη στιγμή που βασίζεται στη στήριξη του κυρίου Σολδάτου, απάντησε πως από τη στιγμή που έχει δοθεί η πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή στον Δήμαρχο τα υπόλοιπα που συζητάμε είναι κουραφέξαλα.
“Τα υπόλοιπα θα έπρεπε ο κύριος δήμαρχος να τα πηγαίνει στην κοινωνία, εάν για παράδειγμα δεν ψηφίζουμε κάτι που είναι σωστό και ωφέλιμο για τους δημότες, να το περάσει μέσα από την κοινωνία και εμείς δεν θα είχαμε πρόσωπο να εμφανιστούμε ξανά.
Η εντολή που πήρε ο κύριος Καλός από τον κόσμο της Λευκάδας ήταν να κυβερνήσει ο ίδιος.
Ο προϋπολογισμός ακόμα και αν έπαιρνε 8 ή 10 ψήφους το γνωρίζουμε ότι θα πέρναγε. Υπήρξε μία ανακοίνωση του Σπύρου Βεργίνη, μην αρχίζουμε τώρα να κουτσομπολεύουμε το κατά πλειοψηφία, δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα, και εγώ λέω ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το παραμύθι, εκτός κι αν θέλει να απορροφηθεί ο κύριος Σολδάτος μέσω σύμπραξης όπως έκανε ο κύριος Λιβιτσάνος για να τελειώσει αυτή η ιστορία Όμως τότε θα διαμορφωθεί διαφορετικά η οικονομική επιτροπή θα έχει τέσσερις η αντιπολίτευση και αυτό θέλω να εξηγήσω τόση ώρα.”
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κύριος Μελάς σχολίασε τις εξελίξεις με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μέσα από την ανακοίνωση του σωματείου των φίλων του Αγίου Σπυρίδωνα που προσπαθεί 15 χρόνια.
“Εγώ έχω πει δημόσια πως δεν ακολουθήθηκε η σωστή μεθόδευση για να παρθεί ο ιερός ναός από την οικογένεια Τσαρλαμπά στην οποία ανήκε, άσχετα με το τι ψήφισαν τα δικαστήρια, καθώς ξέρουμε πώς βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις και ξέρουμε Πώς γίνονται οι παρεμβάσεις.
Υπήρξε μία ανακοίνωση από την κ. Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη.
Το σκεπτικό που περιγράφεται στην ανακοίνωσή του κυρίου Φέτση, είναι η αλήθεια, όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας και ας πουν κάποιοι πως αδικώ τον κύριο Κτενά είναι μπούρδες.
Στην ανακοίνωση λέει ότι έκανε μελέτες και έτρεξε, πού είναι οι μελέτες όμως, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έτρεξε από τον προηγούμενο την περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, η κ. Βικάτου κατέθεσε κάποιες προτάσεις, όμως επειδή η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είχε μεγάλο προϋπολογισμό, δεν μπορούσε να κατατεθεί και όπως σε όλες τις περιφέρειες για παρόμοια έργα της κατέθεσε το υπουργείο.
Εάν έχει καταθέσει κάτι ο κύριος Κτενάς, να μας καταθέσει το τεχνικό δελτίο που έχει την υπογραφή του.
Ένα άλλο πρόβλημα είχε να κάνει με το γεγονός πως είχε γίνει μία επικαιροποίηση της Μελέτης, που είχε γίνει το 2000, ωστόσο είχε καταστεί ανενεργή γιατί είχε πέσει μέσα η στέγη και έπρεπε να υπάρξει επικαιροποίηση της.
Να μας πει λοιπόν ποιος επικαιροποίησε τη μελέτη. Η κυρία Μενδώνη όταν ήρθε στη Λευκάδα με πρόσκληση του βουλευτή κυρίου Καββαδά για να δει και άλλες υποθέσεις σχετικά με τον πολιτισμό, έδωσε εντολή αφού επικαιροποιηθεί η μελέτη και εγκριθεί από το ΚΑΣ να κατατεθούν τα πάντα.
Έγινε ένα τεχνικό δελτίο που περιλαμβάνει την επικαιροποίηση της μελέτης περίπου 55.000 ευρώ και τις εργασίες που είναι 850.000 ευρώ.
Αυτό το έργο εντάχθηκε, για την κυρία Κράτσα έβαλε μια υπογραφή, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, το Υπουργείο Πολιτισμού του πρότεινε και το έργο έχει πάρει την πορεία να δημοπρατηθεί.
Εάν αύριο ανοίξει το ΕΣΠΑ και εσείς θέλετε να καταθέσετε πρόταση για ένα ξενοδοχείο θα σας κάνει ο κύριος Μελάς τις μελέτες, ο συνεργάτης του που έχει φέρει από την Πάτρα που γυρίζει και λέει ότι αυτοί έκαναν τα πάντα;
Ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο γιατί θα έχουν κακή κατάληξη.”
Το θέμα είναι πως η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έχει μπει σε μία τροχιά ανακατασκευής, συντήρησης όπως το λέει η Μελέτη, εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το ΚΑΕΚ το οποίο έχει πάει το εφετείο του Αγρινίου για να αλλάξει που εμφανίζει ακόμα ως ιδιοκτήτη, όπως είχε δηλωθεί στο κτηματολόγιο τον κύριο Τσαρλαμπά και αυτά που λέμε τα έχουμε σχολιάσει και σε προηγούμενες εκπομπές.
Εκεί ζητήθηκε μία μεγάλη αναβολή από την πλευρά της εκκλησίας που τον διεκδικεί γιατί η πρώτη απόφαση τον έχει δώσει κατευθείαν στο Δημόσιο, ωστόσο εγώ δεν γνωρίζω καμία εκκλησία να ανοίκει στο Δημόσιο. Έτσι έχει η κατάσταση και η Περιφερειακή Ενότητα δεν έχει καμία σχέση κι αν θέλει κάποιος να βγει να απαντήσει τον προκαλώ.
Μάλιστα μερικά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας, γιατί το θεώρησαν ως ψεύτικη είδηση.
Το συγκεκριμένο έργο θα το επιβλέπει το υπουργείο, πώς Λοιπόν είναι της περιφέρειας από τη στιγμή που δεν θα το επιβλέπει;
Πηγή: LefkadaToday