Η συνταγή της Παρασκευής 12/8/22
Το παρόν περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Όλγας Μανωλίτση και είναι μέρος του προς δημοσίευση βιβλίου της. Οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναδημοσίευση απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της συγγραφέα.
Χρόνος | Επίπεδο | Μερίδες |
60′ + 60′ | 3/5 | 8 |

Υλικά
- 8 Μελιτζάνες Φλάσκες μεσαίου μέγεθους. 1 μελιτζάνα είναι μια μερίδα.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 6 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
- 500 γμ μοσχάρι μαλακό ή αρνί
- 1 κούπα ελαιόλαδο (180 γρ.)
- 1 ξερό φύλλο δάφνης
- Μισό μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμέννο
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
- 100 γρ Λευκό κρασί
- 4 ώριμες τομάτες
- 1 κουταλιά σούπας συμπυκνωμένο πελτέ τομάτας
Για τη μπεσαμέλ:
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. γάλα
- 1 αβγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα λευκό πιπέρι
- 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- Μοσχοκάρυδο
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και αφαιρούμε με μαχαίρι το καπάκι της κάθε μελιτζάνας
- Αφαιρούμε την ψίχα κάνοντας μια λακκούβα με ανάλογο εργαλείο ή κουταλάκι
- Αλατίζουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη να φύγει η πίκρα
- Αν έχουμε τις γλυκές μελιτζάνες δε χρειάζεται να αλατίσουμε
- Ετοιμάζουμε τον κιμά ως εξής:
- Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τον κιμά χωρίς το ελαιόλαδο
- Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη στεγνώσει και σβολιάσει
- Όταν στεγνώσει προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το πιπέρι
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να μελώσει και σβήνουμε με κρασί
- Ψιλοκόβουμε τις τομάτες και το σκόρδο
- Αφήνουμε να εξατμιστεί
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τις τριμμένες τομάτες, το ψιλοκομμένο σκόρδο, μοσχοκάρυδο και δαφνόφυλλο
- Ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε απλά να κωχλάζει
- Μετά από περίπου 25 λεπτά προσθέτουμε αλάτι και κουνάμε την κατσαρόλα μας προσέχοντας να μην πιάσει
- Για τις μελιτζάνες:
- Αν τις έχουμε αλατίσει τις ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει η πίκρα και τις απλώνουμε σε χαρτί να στραγγίσουν
- Τις απλώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και όταν σχεδόν κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες ελαφρά και τις τοποθετούμε πάλι σε χαρτί κουζίνας
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
- Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το ελαιόλαδο
- Όταν ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ή όλο μαζί και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει
- Κατεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- Χτυπάμε καλά το αβγό και το ανακατεύουμε
- Σε ανάλογο ταψί τοποθετούμε τις μελιτζάνες χωρίς να αφήνουμε κενά
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα του κιμά και τις σκεπάζουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ
- Αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένο κεφαλοτύρι και φρυγανιά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
- Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στους 180° C στις αντιστάσεις
Την επόμενη Παρασκευή θα φτιάξουμε Ριγανάδα!
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.

Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.
Το παρόν περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Όλγας Μανωλίτση και είναι μέρος του προς δημοσίευση βιβλίου της. Οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναδημοσίευση απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της συγγραφέα.
Την επόμενη Παρασκευή θα φτιάξουμε Ριγανάδα!