
Υλικά
- 1 κόκορας αλανιάρης σε μερίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
- Μισή κούπα ελαιόλαδο (περίπου 100 γρ.)
- 8-10 μοσχοκάρφια
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. θαλασσινό, ημίχονδρο αλάτι
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί ή 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε τον κόκορα σε τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο ώστε να κοκκινήσει ομοιόμορφα και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που θα μαγειρευτεί
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια σοτάρουμε να μελώσουν χωρίς να σκουρύνουν.
- Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι τους
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να φύγει το αλκοόλ
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά εκτός από το λεμόνι και τη ρίγανη
- Σκεπάζουμε με νερό
- Όταν πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Σκεπάζουμε ώστε να μαγειρευτεί. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο σκληρός είναι ο κόκορας
- Όταν περάσουν τα 50 λεπτά δοκιμάζουμε το κρέας. Αν έχει βράσει και έχει πολλά ζουμιά δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά
- Μένει με τη σάλτσα του και ρίχνουμε με προσοχή το λεμόνι. Δε το ρίχνουμε όλο από την αρχή για να μη ξινίσει
- Ρίχνουμε τη ρίγανη
- Κουνάμε με προσοχή τη σάλτσα κυκλικά για να δέσει και την κατεβάζουμε από τη φωτιά
Επισημάνσεις
- Αν ο κόκορας είναι αλανιάρης χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα.
- Τη ρίγανη τη σκορπίζουμε πάνω στο φαγητό
- Δεν θα γίνει πολύ πηχτή η σάλτσα. Αν τη θέλετε πηχτή τη δένετε με μια κουταλιά αλεύρι
Το παρόν περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Όλγας Μανωλίτση και είναι μέρος του προς δημοσίευση βιβλίου της. Οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναδημοσίευση απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της συγγραφέα.
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.