Υλικά
- 800 γρ. καλαμαράκια μέτρια
- 400 γρ. μακαροτσίνι ψιλό
- 2 κρεμμύδια
- 1 λουβάκι σκόρδου
- 300 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες στο μούλτι
- 1 κσ πελτέ ντομάτας κύκνος
- 1 κούπα ελαιόλαδο (180 ml.)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό
- Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Μισό λεμόνι χυμό
- 5 μοσχοκάρφια
Εκτέλεση
- Σε μια ευρύχωρη και χαμηλή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και ψήνουμε για 2-3 λεπτά
- Ρίχνουμε τα καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ρίχνοντας πιπέρι, πελτέ, ντομάτες, δαφνόφυλλα, μοσχοκάρφια, σκόρδο
- Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και σκεπάζουμε με βραστό νερό
- Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα καλαμάρια
- Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο και τα κρατάμε ζεστά
- Προσθέτουμε πάλι βραστό νερό στην κατσαρόλα που έχει τη σάλτσα, τόσο όσο θα χρειαστεί το ζυμαρικό μας. Θέλουμε να έχουμε μια σούπα πηχτή, όχι στεγνό φαγητό, έτσι μελωμένο μαλακό
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το μακαροτσίνι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία
- Αν δούμε ότι στεγνώνει προσθέτουμε βραστό νερό. Αυτό εξαρτάται από το πώς θέλουμε το φαγητό μας, ζουμερό ή στεγνό. Αν είναι λίγο ζουμερό, είναι καλύτερο γιατί έως ότου σερβίρουμε στα πιάτα, σφίγγει
- Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε
Άλλες συνταγές μαγειρικής
Διαβάστε όλες μας τις συνταγές με την κυρία Μανωλίτση εδώ
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Η Ακρόπολη”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.
Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.