Η συνταγή της Παρασκευής 5/8/22
Το παρόν περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Όλγας Μανωλίτση και είναι μέρος του προς δημοσίευση βιβλίου της. Οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναδημοσίευση απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της συγγραφέα.
Χρόνος | Επίπεδο | Μερίδες |
30 λεπτά | 2/5 | 5-6 |

Υλικά
- 400 γραμμάρια φακές Εγκλουβής
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 8 σκελίδες σκόρδο βιολογικό
- 2 κλαδάκια ρίγανη ολόκληρα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε σχολαστικά τις φακές γιατί μπορεί να έχουν μέσα πετραδάκια
- Τις πλένουμε και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μας με μπόλικο νερό να τις σκεπάζει
- Αφού πάρουν βράση τις αφήνουμε 3-4 λεπτά και τις σουρώνουμε.
- Τις βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με κρύο νερό να σκεπαστούν 2 δάχτυλα
- Προσθέτουμε τα σκορδάκια ολόκληρα
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να τις σκεπάσουμε εντελώς
- Όταν τραβήξουν σχεδόν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ρίγανη
- Τώρα προσέχουμε και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς
- Με μια κουτάλα, ζουλάμε τις φακές και τα σκορδάκια στα τοιχώματα της κατσαρόλας για 5-6 λεπτά ώστε να χυλώσει και να δημιουργηθεί ένα μίγμα φάβας
- Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό
- Αφαιρούμε τα κλαδάκια της ρίγανης
- Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις
- Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά τρώγεται και κρύα (όταν κρυώσει γίνεται πηχτή όπως η φάβα)
- Συνοδεύεται με παστό γαύρο, ή άλλα μικρά τηγανισμένα ψαράκια ή σαλάμι Λευκάδας
Την επόμενη Παρασκευή θα φτιάξουμε Μελιτζάνες Παπουτσάκια!
Συνέντευξη με την Όλγα Μανωλίτση
Διαβάστε την πρόσφατη συνέντευξή μας με την κυρία Μανωλίτση παρακάτω:
Σχετικά με την Όλγα Μανωλίτση
Είμαι η Όλγα Μανωλιτση. Είμαι Λευκαδίτισσα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Πηγαδισάνους, ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της κεντρικής Λευκάδας, που βλέπει στον κάμπο της Καρυάς και στο δάσος των Σκάρων, ένα από τα πιο σπάνια δρυoδάση της Ελλάδας.
Από πολύ μικρή ηλικία με συνέπαιρναν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Η αγαπημένη μου συνήθεια να συλλέγω βότανα και μυρωδικά με έβαλε νωρίς σε πειραματισμούς με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, ρωτώντας και παρατηρώντας.
Η μαγειρική για μένα αποτέλεσε ένα φανταστικό εργαστήρι , με πρωτεργάτες τη γιαγιά, τη μητέρα μου και όλες τις Λευκαδίτισσες νοικοκυρές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, για πρώτες ύλες, απλά, εποχικά και αγνά προϊόντα που τους έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωναν να δημιουργήσουν λιτά αλλά απόλυτα γευστικά και θρεπτικά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει… gourmet.
Μεγαλώνοντας έγινα κι εγώ μέλος αυτού του εργαστηρίου και σεβόμενη απόλυτα την παράδοση της Λευκαδίτικης κουζίνας, και βασιζόμενη σε αυτά τα ίδια προϊόντα που η λευκαδίτικη γη μας προσφέρει απλόχερα, έκανα τους δικούς μου γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς, σε μια προσπάθεια μου να φέρω τη λευκαδίτικη κουζίνας του χτες στο σήμερα.

Για χρόνια διατηρούσα στη Νικιάνα, ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Λευκάδας, παραδοσιακή ταβέρνα, όπου είχα την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα για την προετοιμασία και παρασκευή παραδοσιακών λευκαδίτικων συνταγών.
Σήμερα διατηρώ το “Μπακάλικο με τα καλούδια” ένα όμορφο χώρο με παραδοσιακά προϊόντα γέυσης από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητες γλυκές και αλμυρές πίτες και ψωμί.
Από το 2012 και για περίπου τρία χρόνια πήρα μέρος στο My Lefkada Chef (παραγωγή My Lefkada και συμπαρουσιάστρια τη Θεοδώρα Μανωλίτση), μια διαδικτυακή σειρά μαγειρικής όπου μαγείρευα και διέδιδα στο ευρύ κοινό, όλες οι νοστιμιές της λευκαδίτικης γης, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία του τόπου μου. Πολλά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού. Μέσω της σειράς αυτής η λευκαδίτικη κουζίνα και τα μυστικά της έγιναν ευρέως γνωστά.
“Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.”
Είμαι η Όλγα Μανωλίτση και θα σας ξεναγήσω στις γεύσεις του νησιού μου.
Το παρόν περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Όλγας Μανωλίτση και είναι μέρος του προς δημοσίευση βιβλίου της. Οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναδημοσίευση απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της συγγραφέα.