Του Γιάννη Φουρλάνου
Στην παιδική μου ηλικία πολλές φορές άκουγα τους μεγαλύτερους να μιλάνε με σεβασμό και θαυμασμό για την Καρυά της Λευκάδας. Την Καρυά μας θα έλεγα αργότερα, όταν πιο ώριμος τακτοποιούσα τις παραστάσεις μου.
Μεγάλο χωριό, πλούσιο, κωμόπολη, ομορφιά, κόσμος. Αυτά ήταν τα λόγια που άκουγα. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μέσα μου ένα μύθο. Μεγαλώνοντας σ’ ένα μικρό χωριό, φανταζόμουν την Καρυά σαν κάτι απρόσιτο και μεγαλειώδες.
Όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Καρυά, ευτυχώς οι προσδοκίες μου δεν διαψεύστηκαν. Βρήκα πραγματικά την αρχόντισσα που είχα μέσα στο μυαλό μου. Η πλατεία και η βρύση έκλεψαν την παράσταση. Αλήθεια τι πλατεία ήταν (και είναι ) αυτή! Κόσμος, ζωή και λογής – λογής μαγαζιά. Τα πλατάνια της χάριζαν απλόχερα μια ομορφιά, προίκα της λευκαδίτικης φύσης. Η ίδια η φύση είχε φροντίσει και για τη μουσική επένδυση της πλατείας με το κελάρυσμα του νερού της βρύσης.
Η βρύση της πλατείας θα μπορούσε να είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Άλλος να πιεί νερό κι άλλος να πάρει για το σπίτι. Την παράσταση βέβαια έκλεβαν οι λεβέντισσες γυναίκες που φόρτωναν στο κεφάλι τους την πινιάτα, γεμάτη με νερό. Αυτό το νερό ήταν για τα πάντα μέσα στο σπίτι, όπως άλλωστε και οι γυναίκες που τα μετάφεραν.
Επισκέφτηκα πολλές φορές την Καρυά από τότε. Ποτέ δε χάνω την ευκαιρία να την επισκέπτομαι. Κάθε φορά βρίσκω κάτι καινούριο. Δηλώνω γοητευμένος από τα μαγαζιά με τα εργόχειρα που τη στολίζουν. Δεν είναι καταστήματα, αλλά κοσμήματα. Μου αρέσει να βλέπω τα στενά που οδηγούν στην πλατεία. Να τα βλέπω με αντίθετη φορά. Να ξεκινάς από την πλατεία και να χάνεσαι μέσα στη μαγεία της Καρυάς. Αλήθεια τι μαγεία! Τα όμορφα σπίτια με τα μυριστικά τους (λουλούδια), το λαογραφικό μουσείο, τα απλωμένα κεντήματα με τη μοναδική καρσάνικη βελονιά, τις ζεστές γειτονιές και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου!
Ακολούθως έκανα το επόμενο βήμα και γνώρισα και την κουλτούρα της Καρυάς. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, αφιερώματα και άλλα πολλά. Κορωνίδα όλων αυτώ ο Λευκαδίτικος γάμος. Ιδιαίτερα για το γάμο, έχω να πω ότι πρόκειται περί κορυφαίας εκδήλωσης η οποία συνεχώς βελτιώνεται. Μεγάλο κεφάλαιο για τη
λαογραφία του τόπου μας. Ό,τι όμως και να πει κανείς για την Καρυά υπάρχει πάντα και κάτι άλλο που πρέπει να ειπωθεί. Έτσι λοιπόν θα ήταν παράλειψη αν έλειπε η αναφορά στον «ΑΠΟΛΛΩΝΑ». Είναι το κόσμημα και ο πρεσβευτής της Καρυάς παντού. Όταν είδα για πρώτη φορά, στο φεστιβάλ της Λευκάδας, το
χορευτικό του Απόλλωνα, ενθουσιάστηκα. Λεβέντες χορευτές και λυγερόκορμες νέες με τη λευκαδίτικη φορεσιά χορεύοντας μόνο φίλους δημιουργούν. Δεν είναι μόνο το χορευτικό. Είναι το πολιτιστικό εργαστήρι με τα μουσικά του σύνολα τις μελέτες του και την πολύπλευρη προσφορά του.
Η μελέτη της Καρυάς δεν έχει τέλος. Τι να πει και τι να αναφέρει κανείς! Καλλιτέχνες, λαϊκούς οργανοπαίχτες, ζωγράφους ποιητές, επιστήμονες σε όλους τους τομείς, πολιτικούς υψηλού επιπέδου.
Είναι πολλά ακόμα, πάρα πολλά που μπορεί να πει κανείς για την Καρυά, τα οποία αν ειπωθούν χρειάζονται πολλές, μα πολλές σελίδες, τόσες που δεν φτάνει ούτε μια εγκυκλοπαίδεια.
Ευτυχώς που υπάρχει η Καρυά μας!
Χρ. Γιάννης Φουρλάνος
Δάσκαλος – Θεολόγος