AP Photo/Hassan Ammar, File
Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση και το φαινόμενο El Niño βρίσκονται πίσω από τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφονται από την αρχή του έτους
Τουλάχιστον 15 εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταρριφθεί από την αρχή του 2024, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, ενώ επίσης έχουν καταρριφθεί 130 μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Χερέρα, ιστορικό του κλίματος, που διατηρεί αρχείο ακραίων καιρικών φαινομένων, ο αριθμός των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό, ήταν «εκπληκτικός».
Ο Χερέρα εξηγεί ότι «αυτός ο αριθμός ακραίων γεγονότων ζέστης είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει ή ακόμα και έχουμε θεωρήσει πιθανό στο παρελθόν. Οι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024 ξεπέρασαν κάθε στατιστική».
Το ανησυχητικό είναι ότι η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους (2023) θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη (λόγω της καύσης υδρογονανθράκων, αλλά και δέντρων) και του φυσικού φαινομένου El Niño, που προκαλεί θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού και συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Το El Niño έχει αρχίσει να εξασθενεί από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά η επίπτωση αυτής της αλλαγής ήταν μικρή.
Ο Μαξιμίλιαν Χερέρα εξηγεί ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το El Niño, «τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται με ταχύτερο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023».
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο καταγράφουν αυτή την αύξηση των θερμοκρασιών και το χειρότερο είναι οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, καθώς οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν έχουν χρόνο να ανακάμψουν από την ανελέητη ζέστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Yueyang της Κίνας, που τη νύχτα είχε 32 βαθμούς Κελσίου με επικίνδυνα αυξημένη υγρασία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά: Στο Μεξικό στις 20 Ιουνίου στην πόλη Τεπάτσε καταγράφηκαν 52 βαθμοί Κελσίου. Στα Νησιά Κόκος στην Αυστραλία κατέγραψαν υψηλό όλων των εποχών με 32,8 βαθμούς Κελσίου στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.
Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9 βαθμών στο Ασουάν. Στις 5 Ιουνίου, το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 48 βαθμούς στο Φάγια. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα κατέγραψε 44,6 βαθμούς στο Ναβρόνγκ, και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.
Ο Μαχιμίλιαν Χερέρα από την Κόστα Ρίκα παρακολουθεί τα κλιματικά αρχεία για 35 χρόνια, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τοπικά και εθνικά αρχεία και άλλες πηγές. Τα ευρήματά του ευθυγραμμίζονται και συχνά προηγούνται αυτών που δίνουν μεγάλοι οργανισμοί και δείχνουν ότι ο κόσμος θερμαίνεται γρήγορα.
Πηγή: Καθημερινή, The Guardian