Με 7 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 11-14 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την άποψη τους σε σχέση με το έργο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ απαντούν στο ποιον ξένο ηγέτη θεωρούν συμπαθέστερο.



Στο σύνολο του πληθυσμού, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται ως ελαφρώς ευρύτερη της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, φθάνοντας το 33%, ενώ αντίστοιχα η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη της αντίστοιχης δικής του δημοσκοπικής καταγραφής, περιοριζόμενη στο 21%. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ικανοποίηση από το έργο του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 21%, του ΚΚΕ στο 11%, του ΜεΡΑ25 από το 15% της προηγούμενης μέτρησης στο 10%, ενώ της Ελληνικής Λύσης από το 8% της προηγούμενης μέτρησης στο 12%.



Τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τα κυρίαρχα συναισθήματα της περιόδου
Σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, τα ζητήματα που ιεραρχούνται ως σημαντικότερα κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και τα εθνικά θέματα. Την ίδια στιγμή, κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η απελπισία, με άλλα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία που είχαν μια σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση το προηγούμενο διάστημα να υποχωρούν σημαντικά κατά την τρέχουσα συγκυρία.


Συμπαθέστερος ξένος ηγέτης ο Εμανουέλ Μακρόν
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Εμμανουέλ Μακρόν προσλαμβάνεται ως ο συμπαθέστερος ηγέτης, με την πλειονότητα (57%) να διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του. Μεταξύ των Εμμανουέλ Μακρόν, Τζο Μπάιντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλαφ Σόλτς και Μπόρις Τζόνσον ο τελευταίος καταγράφεται ως ο πιο αντιδημοφιλής, συγκεντρώνοντας μόλις 7% θετικές απόψεις, 31% ουδέτερες και 61% αρνητικές.
Παράλληλα, για το πρόσωπο των ημερών, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγράφεται μια ανάλογης έντασης αντιπάθεια, με το 61% να διατηρεί αρνητική άποψη προς το πρόσωπο του, το 22% ουδέτερη και ένα μικρό – αλλά αξιοσημείωτο – ποσοστό της τάξης του 16% θετική.

Πηγή: PolitisOnline