Νέος γύρος σύγκρουσης προβλέπεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού/οπτικοακουστικού χώρου.
Σήμερα (Τετάρτη, 21/8) 20 δημιουργοί αντίστοιχου αριθμού ταινιών ανακοίνωσαν με ανοιχτή επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα ότι αποσύρουν τις ταινίες τους από τη λίστα των συνολικά 23 ταινιών που είχαν κατατεθεί στο ΥΠΠΟ και ως εκ τούτου από την προβλεπόμενη διαδικασία για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας στην κατηγορία του Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.
Με αυτό τον τρόπο το χάσμα μεταξύ του υπουργείου και των επαγγελματιών του χώρου βαθαίνει και απαιτεί λύση. «Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, και αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε τις ταινίες μας από την ως άνω διαδικασία», σημειώνεται στην επιστολή των 20 δημιουργών.
Στο κείμενο γίνεται λόγος για «ανεύθυνους και πρόχειρους χειρισμοί εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ» που «εγείρουν ερωτήματα και εύλογες υπόνοιες για τη στόχευση τέτοιων ενεργειών». «Θυμίζουν δε τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας, που έχουν καταργηθεί από το 2009. Πρακτικές από τις οποίες οι επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά δώσαμε αγώνες για να απεμπλακούμε, πρακτικές που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκό, και που εκθέτουν και θα εκθέσουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη χώρα μας διεθνώς», τονίζεται.
«Επιπλέον, στέλνοντας το ΥΠ.ΠΟ τους συνδέσμους των ταινιών μας σε άτομα που – για άγνωστους λόγους – δεν συμπεριέλαβε τελικά στην επιτροπή, αντί να προστατεύσει – ως όφειλε – την πνευματική μας ιδιοκτησία, την οποία όλες και όλοι εμείς του εμπιστευτήκαμε, την μεταχειρίστηκε με τρόπο παράνομο, ανεύθυνο και προσβλητικό για τους δημιουργούς υπό όποια ιδιότητα (σκηνοθέτες και παραγωγοί)», υπογραμμίζουν οι σκηνοθέτες των ταινιών. Ζητούν, επίσης, απάντηση στο ερώτημα ανάμεσα στην πρόταση που έγινε στους συγκεκριμένους επαγγελματίες να αναλάβουν τις θέσεις του προέδρου και των μελών της επιτροπής (πρόταση που επισφραγίστηκε γραπτά με την αποστολή των συνδέσμων των ταινιών) και στον εν τέλει μη ορισμό τους.
Σημειώνεται ότι η κρίση προκλήθηκε όταν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σωματεία και ενώσεις του ελληνικού κινηματογραφικού / οπτικοακουστικού χώρου απηύθυναν επίσημη ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ξαφνική αλλαγή της γνωμοδοτικής επιτροπής επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα υποβληθεί στα Οσκαρ. Αλλαγή που έθεσε υπό αμφισβήτηση το κύρος και τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας, προκάλεσε την παραίτηση της σκηνοθέτη Ασημίνας Προέδρου (η ταινία της «Πίσω από τις Θημωνιές» ήταν η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα στα Οσκαρ 2024) από την γνωμοδοτική επιτροπή που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και την δημόσια παρέμβαση του βραβευμένου στις Κάννες, σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου.
Και οι δύο δημιουργοί όπως και τα σωματεία και οι ενώσεις και φυσικά η ίδια η ΕΑΚ ζητούν να γίνει δεκτό το πάγιο αίτημα της ΕΑΚ να αποφασίζει η Ακαδημία μέσα από ψηφοφορία των μελών της την ταινία που θα εκπροσωπεί την χώρα στα βραβεία Όσκαρ.
Πηγή: PolitisOnline, Με πληροφορίες από ΤοΒήμα, ΕΡΤ